Historia

 • Yleistä

  Raahen Laulutoverit perustettiin syksyllä 1975 tarkoituksena työväenmusiikin vaaliminen Raahessa, Pohjanlahden teräskaupungissa.  Kuoro on toiminut aktiivisesti perustamisestaan lähtien.  Raahen Laulutoverit on Suomen Työväen Musiikkiliiton STM jäsen.

  Äitienpäivänä 1978 kuoro järjesti ensimmäisen konserttinsa, ja tästä alkoi perinne, joka yhä jatkuu. Raahen kaupungin ja sen ympäristön asukkaat ovat ottaneet kuoron suosikikseen.

 • Matkoja

  Kuoro on kiertänyt esiintymismatkoillaan lähes koko Suomen.  Pohjoisin esiintymispaikka on ollut Lapissa Ivalo ja Kittilä ja etelässä Kotka ja Helsinki. Helsingissä kuoro on esiintynyt mm. Koiton Laulun kanssa sekä konsertoinut Kom-teatterissa säveltäjä Kaj Chydeniuksen 50-vuotisjuhlien yhteydessä. Finlandia-talo ja Turun linna ovat myös esiintymispaikkoina tuttuja.  Valkeakosken työväenmusiikkitapahtumassa kuorolla on ollut oma konsertti sekä esiintyminen pääjuhlassa.

  Ulkomaanmatkoja kuoro on tehnyt Venäjälle Vologdaan ja Raahen ystävyyskaupunkiin Tserepovetsiin.  Kuoro on konsertoinut myös Latvian Riiassa sekä Viron Tallinnassa, Pärnussa sekä kaksi kertaa Tartossa.  Ruotsissa kuoro on esiintynyt Tukholmassa,  Haapa-rannassa ja Skellefteåssa.

 • Saavutuksia

  Kuoron merkittävin saavutus on kansainvälisen merimieslaulufestivaalin voitto Kotkassa 1981.  Voittoisa ohjelmisto sisälsi kertomuksen raahelaisten merimiesten elämästä purjelaivakaudella 1800-luvun puolivälissä, jolloin Raahe oli Suomen merkittävin laivanvarustajakaupunki.

  TV-2 ja Raahen Laulutoverit tekivät v. 1982 elokuvan Aaltoin päällä, joka perustui kuoron merimieslauluohjelmistoon.
  Myöhemmin kuoro on tehnyt Suomen Yleisradiolle useita nauhoituksia mm. kantanauha-arkistoon. YLE:n TV-2 on nauhoittanut Kaj Chydeniuksen Laulutovereille säveltämää musiikkia sekä lauluja Pasi Jääskeläisen laulunäytelmästä Laivan kannella. Syksyllä 1993 kuoro teki Viron televisiolle Tallinnassa nauhoituksen, joka katsojaäänestyksessä valittiin esitysviikon parhaaksi ohjelmaksi.

 • Äänitteet

  Kuoro on julkaissut kolme äänitettä.  Työväenmusiikkia sisältävä ”Toverille” on vuodelta 1982, ja merimieselämää kuvaileva, kansansävelmiin pohjautuva ”Meijän kylän merielämää” vuodelta 1983.  Jälkimmäisestä tehtiin vuonna 1995 juhlapainos CD-muodossa ja "Toverille"-levystä vapuksi 1998.
  "Tramppi"-CD julkaistiin 30.6.2001. Levy sisältää kaksitoista Kaj Chydeniuksen Raahen Laulutovereille säveltämää, edesmenneen merimiehen Risto Sassalin runoihin perustuvaa laulua.

 • Menneisyys, Nykyisyys, Tulevaisuus...

  Kuoron taiteellisina johtajina ovat toimineet perustamisesta kesään 1992 saakka Pauli Ylitalo ja  sen jälkeen Sirje Rätsep.  Syksystä 1997 alkaen kevätkauden 2010 loppuun kuoron johtajana on ollut Tapani Säily, minkä jälkeen johtajaksi tuli Mauno Konkka. Vuonna 2013 Pauli Ylitalo palasi perustamansa kuoron kippariksi.
  Kuoro pitää edelleen yllä perustamisessa määriteltyä työväenmusiikin vaalimista. 
  Ohjelmiston valinnassa kuoro noudattaa hyväksi havaittua linjaansa; mikään ei ole mahdotonta! Omaperäinen ohjelmisto valitaan sellaisista kuuntelijoita kiinnostavista kappaleista, joita ei juuri kuule toisten kuorojen esittäminä. Rikkautena on myös pitkälle viety, säännöllinen koulutus, omat solistit sekä tinkimätön esittämisen tason ylläpitäminen.

 • Perustajajäseniä

  Kuoron perustajajäseniä olivat Reijo Rautio, Risto Rautio, Seija Tähjänjoki (Hurnanen), Pauli Ylitalo ja nyt jo edesmenneet Asko Björkman ja Pauli Virtanen.

  Kuorossa yli 30 vuotta laulaneita ja yhä mukana olevia jäseniä ovat: Päivi Bradburn, Annikki Sarajärvi, Anna-Liisa Turpeinen, Lauri Maarala, Raimo Ukonaho ja Heikki Tähjänjoki