RAAHEN LAULUTOVEREILLA TOIMELIAS VUOSI - 2019

RLT-2019

Raahen Laulutovereilla on ollut jo vuosien ajan vilkasta ja monipuolista toimintaa eikä jatkossakaan jäädä laakereille lepäilemään. Kuoron perinteinen vappukonsertti järjestetään kahvikonserttina Raahen työväentalolla 1.5.klo 14.00. Tätä edeltää aamun laulaminen vakaumuksensa puolesta kuolleiden hautamuistomerkillä ja esiintyminen puiston vappujuhlassa.

Vappukonsertissa kuoro esittää perinteisten työväenlaulujen lisäksi slaavilaisia, lähinnä venäläisiä sävelmiä. Näistä mainittakoon Uralin pihlaja, Laulu Dnjeprille, Sininen huivi ja Sikermä venäläisiä kansanlauluja. Kuoroa johtaa Pauli Ylitalo ja sitä säestävät Anne-Maria Tokola (piano), Eeva-Riikka Bergström (viulu) ja Antti Nordström (harmonikka). Solisteina laulavat Risto Rautio ja Jaakko Simomaa.

Laulutoverit huomioi myös 370 vuotta täyttävän Raahen kaupungin juhlavuoden. Kesäkuun 28. päivänä klo 19.00 Raahesalissa alkavassa Kotilies' liki aavaa merta -konsertissa esitetään laulujen, kerronnan ja kuvien kautta katsaus kaupungin maineikkaaseen menneisyyteen. Kaksituntisen konsertin ohjelmistossa on mm. Meijän kylän merielämää -teos, joka kertoo kaupungin uskomattoman uljaasta laivanvarustajakaudesta. Tällä teoksella kuoro voitti vuonna 1981 Kotkan Kansainvälisen Merimieslaulufestivaalin pääpalkinnon.

Kotilies liki aavaa merta -konsertin toinen suuritöinen teos on Kaj Chydeniuksen säveltämä ja kuoronjohtaja Pauli Ylitalon sanoittama Tyrni ei tuulissa taitu -kantaatti, joka koostuu 14 merenrantakaupungin elämää kuvaavasta laulusta.

Konsertin säestäjinä toimivat Kati Airosmaa ja Timo Juntunen. Kuoron omien soolo-osuuksien laulajien lisäksi vierailevina solisteina esiintyvät Jenni Lind ja Juha Aunola.

Merimies, runoilija ja muukalaislegioonalainen Risto Sassali kirjoitti hienojen runojen ohella avorismeja, joissa hän toi esille tarkkoja, usein humoristisia havaintojaan ihmiselon kirjavuudesta. Kotilies liki aavaa merta - konsertin kantaesityksinä kuullaan Raahen murteella maustetut Kolome avorismia, jotka on säveltänyt Kaj Chydenius. Hänen kanssaan Laulutoverit on tehnyt yhteistyötä yli 30 vuoden ajan. Raahesalin konsertti uusitaan su 30.6. klo 18.00.

Heinäkuun puolivälissä Raahessa vierailee maailman suurin purjelaiva, venäläinen Sedov. Laulutoverit on kutsuttu esiintymään tämän vierailun yhteydessä.

Kaj Chydenius täyttää lokakuussa 80 vuotta. Raahen Laulutoverit huomioi ystävänsä juhlavuoden valmistamalla konserttikokonaisuuden hänen sävellyksistään. Raahen esityksen lisäksi on suunnitteilla konsertoida tällä ohjelmistolla myös muualla loppusyksyn ja tulevan talven aikana. Syksyllä Laulutoverit alkaa valmistautumisen vuoteen 2020, jolloin kuorolla on 45-vuotisjuhlakonsertti, ja jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta STM:n perustamisesta ja Georg Otsin syntymästä.